1. Avokado
Kandungan: Asid lemak tidak tepu, potasium,
beta karoten, klorofil, vitamin A, B kompleks, D dan E.
Khasiat: Avokado berfungsi menurunkan kadar kolestrol jahat dan meningkatkan kadar kolestrol baik. Buah ini juga membantu menjadikan rambut dan kuku lebih sihat dan cantik, selain bagus untuk mengawal masalah diabetes.
2. Strawberi
Kandungan:
Antioksida, asid folat, vitamin A dan C, zat besi serta indeks glikemia yang rendah.
Khasiat: Buah yang menjadi kegemaran ramai ini berpotensi mencegah penyakit jantung, kerosakan mata dan saraf serta degenerasi sel di seluruh tubuh. Strawberi juga boleh menguatkan gusi, menyegarkan mulut dan melembapkan kerongkong.
3. Minyak Kelapa
Kandungan: Lemak trigliserida rantaian-sederhana
(medium-chained triglycerides) yang memudahkan
makanan ini diserap dan ditukarkan kepada tenaga.
Khasiat: Minyak kelapa boleh menambahkan tenaga tetapi pada masa yang sama tidak menggemukkan badan, malah sangat bagus untuk diet. Makanan ini berperanan mempertahankan kadar kolesterol sihat
dan meningkatkan metabolisme badan. Selain itu, min
yak kelapa juga baik untuk kulit dan rambut.
4. Brokoli
Khasiat: Selain mengurangkan risiko kanser perut
Kandungan: Vitamin A, C dan K, asid folat serta zat besi.
dan payudara, brokoli sangat baik untuk wanita hamil kerana fungsinya yang melindungi janin dan mencegah an
emia. Bagi mereka yang berusia 35 tahun ke atas, disara
nkan untuk memakan brokoli dengan kerap bagi membantu meningkatkan daya kerja otak.
5. Kacang soya
Khasiat: Kacang soya mampu mengurangkan risiko kanser rah
Kandungan: Isoflavon yang berfungsi seperti estrogen.
Khasiat: Kacang soya mampu mengurangkan risiko kanser rah
im bagi wanita.
6. Yogurt
Khasiat: Yogurt berupaya mengurangkan risiko kanser payudara, mencegah jangkitan pada vagina, meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah osteoperosis, serta melancarkan proses percernaan.
7. Ikan Salmon
Kandungan: Probiotik iaitu sejenis bakteria baik yang mampu melindungi usus. Yogurt juga mengandungi kalsium, vitamin B dan protein.
Khasiat: Yogurt berupaya mengurangkan risiko kanser payudara, mencegah jangkitan pada vagina, meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah osteoperosis, serta melancarkan proses percernaan.
7. Ikan Salmon
Kandungan: Omega 3 dengan DHA dan EPA yang tinggi protein,
vitamin B12 dan vitamin D.
8. Tomato
Kandungan: Antioksida dan likopen.
Khasiat: Selain mencegah kanser payudara, tomato juga efektif
memerangai penyakit jantung. Fungsi lainnya yang melindungi kulit daripada sinar UV secara tidak langsung mampu mengekalkan keremajaan kulit anda.
9. Lobak Merah
Khasiat: Lobak merah sememangnya baik untuk mata, menurunkan risiko penyakit kanser, melembapkan kulit dan memelihara kecantikan rambut dan kuku.
Kandungan: Vitamin A, D dan E, antioksida serta beta karoten.
Khasiat: Lobak merah sememangnya baik untuk mata, menurunkan risiko penyakit kanser, melembapkan kulit dan memelihara kecantikan rambut dan kuku.
10. Jus Oren
Kandungan: Vitamin D, C, antioksida, beta karoten, flavanoid dan karotenoid.
Khasiat: Jus ini mampu mencegah osteoperosis, menurunkan risiko kanser payudara dan ovari
0 share with mummy:
Post a Comment