Aamiin Ya Rabbal Aalamiin

Pekara yg perlu kita kongsi bersama.... Jgn makan ubat dengan air suam..

Salam semua... maaf lah dah agak lama juga aku break tak menulis due to banyak sangat kerja dan badan pun tak sihat.. bertimbun ubat yg di bagi doctor, nak mengabisnya ya allah punya lah hazab, dlm hati dok bercakap, eeeeee.. aku ni dah tua kan, sebab banyak nah makan ubat..siang malam bergantung pada ubat, hehehehe tak sedo sungguh.
Dan aku ni suka sangat bila dapat ubat tu terus google dlm internet untuk tahu lebih lanjut tentang efek pada setiap ubat yang aku makan tu... poyo sungguh kan, tapi apa nak buat dah terrajin kearah tu kan... hehehe
So dlm dik google tu.. aku terbaca lah artikel seperti yg dibawah tu...
hmm.. kadang2 semua pekara ni kita tak sedar.... so lepas ni kita cuba lah ikut apa yg disarankan....

Taking Pills with Warm Water is Dangerous..

Most people when they're suffering from flu commonly consume Capsulated tablets with warm water, not knowing whether the pill would safely reach the stomach. This could be serious and perhaps you should consider proper ways of swallowing pills.

Doctors Advice:
* Pills can be taken singly by using cold water. After swallowing, a person should drink a lot more water.
* Take your pills 30 minutes before you go to bed, don't go straight to bed immediately after taking pills.

Incident:
One day a guy took some antibiotics and for not drinking enough water to flush it straight down to the stomach, the pill was lodged on the food tract and caused an inflammation. For six days he could only take cold milk and water-soluble food and was hospitalized for five days. The Doctor warned that should it get any worse, an ulcer in the intestine may result. So please exercise caution.

When taking medicine in pill or capsule form:
* DO NOT use warm or hot water/fruit juice/all kinds of sweet drinks to wash down the medicine.
* The right way is to down it with cold water. If you feel discomfort in the throat after taking a pill, drink
lots of water or cold milk. Stand or sit straight when you take your pill and do not lie immediately.


PLEASE BE INFORMED AND PASS ON TO YOUR FRIENDS!!!

8 share with mummy:

ita.itu said...

hrp mmg sihat ye..rajin2 mkn ubat okeh...jgn muntahkan balik la..haha

Ct eLLy said...

Mummy tua ke??? mane ade tua masih bergetah lagik eLLy tengok :o)

opss eLLy selalu telan ubat pastu terus Bummmmm tidoqqq !!

~dyla~ said...

1st time singgah sini... mummy ni kawen muda ek? dyla tgk anak dah besar2 dah tu...

mesti mummy ni sporting kan...

Mummy said...

now dah sihat dah ta, jadi mummy ni mana boleh nak rehat lama lama.. thans ya yang..

elly, mummy ni dah tua.. hehehe tak lama lagi dah boleh bermenantu.. tapii... no way mummy nak kasi anak mummy kawin awal2.. belajo dulu.. hehehe

dyla, memang dear anak2 mummy dah beso semuanya, tak lah jugak kawin muda, tapi mummy ni dah tua sebenonya... heheheeh

shafa said...

hahhh..mmg berguna sgt ler info nih..
dhler mmg time tgh duk sakit n selsema bagai nih...
ok pasnih xleh mkn ubat mnm air suam..
smlm br jer buat mcm tuh...

Lily.Lulu. said...

this is a very good info !
thanks for sharing mummy ..

after this kalau makan pil mesti ngan air sejuk ..

ok
:)

Mummy said...

shafa.. tu lah kadang tu pekara yg remeh macam tu kita tak sedar dan kadangkala boleh memudaratkan kita sendiri....

lily darling, tu lah, mummy pun baru dapat tahu.. by now memang lah air sejuk je lah jawabnya.. no coffee or milo masa nak makan ubat...

dakgilachoc a.k.a nani said...

erk...xleh erk mummy...harus x buat lg pasni....huhuhu...thanks 4 info ni yer mummy...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...