Aamiin Ya Rabbal Aalamiin

Kangkung



***** aku dapat cerita ni dari email pagi tadi, so aku nak kongsi dengan you all semua,
lepas ni berhati2 lah tentang kebersihan masakan kita demi keluarga tercinta, ngeri aku bacanya, tapi kangkung belacan sedap beb, kena dengan nasi panas2... hehehehe!***



Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea . Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarhea nya tidak sembuh.

Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.

Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea , malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil.

Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersih kan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung. .

Best Regards,
Dr. Norni Abdullah,
Psychiatrist,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah,
42500 Klang,
Selangor.
Tel : +60333756279
Fax : +60333729089

34 share with mummy:

ita.itu said...

kak anak sy pun muntah cirit..takut lak sy dgr..sib baik dia x mkn sayur..alahai

ku tak sempurna said...

kangkung la sayur yg plg kugemari...
tak kira... nak gak makan kangkung goreng belacan... nyum nyum nyum... sedap! :D

K.Jah said...

ala...asal la yg sedap2 tu yg xleh mkn skrg. ada milemin la...ada lintah la....leceh tul kan??

Nad Eusoff said...

sy penggemar kangkung..
pasni nak kurangkn mkn kangkung la..
takut seyh..

Mummy Cool said...

ita..
jangan pandang ringan bila anak sakait perut.. please do something kalau cirit birit dorang berterusan

Mummy Cool said...

ku tak sempurna...
degil sungguh anak mummy sorang ni...
makan tu boleh.. tapi cuci bersih2.. intai dlm batang dia semua.. hehehe

Mummy Cool said...

kjah...
tu lah kan, sekarang memacam yang dah jadi.. agaknya dah akhir zaman dah kita ni.. subhanaallah...

wallahualam...

Mummy Cool said...

nad..
elok tu yang.. tapi sambil tu..kalau nak makan gak.. kena cuci dengan lebih berhati hati ya yang..

SaDi said...

sadi pun pernah baca ttg cerita ni... semenjak tuuu... kalau sadi masak kangkung... sadi kalau boleh tak ambil batang sayur yg besar... takut laaaa...

Mummy Cool said...

sadi..
mummy pun risau gak yang.. yang pasti skrg ni kalau nak masuk sayur jenis kangkung ni, kena lebih hati hati...

julietchun said...

Ape agaknye yg selamat utk di mkn skang ni yer?

Mieza said...

mieza suka kangkung ni...tp lps ni mmg x akan mkn kangkung lg...takutnya!!!

cendawanintim said...

owhhhhhh, ngerinyer...

kena berhati2 goreng sayur pas nih...

Mummy Cool said...

juliet...

entahlah yang.. mummy pun ngah memikirkannya... hehehe

Mummy Cool said...

mieza..
makan boleh yang... tapi kena lebih berhati2 bila nak cuci dan masak...

Mummy Cool said...

cen..
ha'ah yang.. kena lebih alert dengan alien yang kat dlm batang tu.. kekekeke

IBU KUMBANG said...

RAya ari tu opah ade citer pasal ni, tapi buat derk.. tapi skang mcm takut lak..

axim said...

aah,tu la...pernah jugak baca emel nih..takut kadang kadang tu nak makan kangkung..ishhh

IdaShah said...

ngeri nya...
nasib baik sy jarang mkn kangkung

Mummy Cool said...

IK..
yang kadang2 cakap orang tua2 tu kena dengar... kekekeke
kalau opah dah bercerita so maknanya memang dah pernah terjadi dari masa dulu2 lagi lah kan.... hehehehe

Mummy Cool said...

axim..
skerang ni nak makan semua benda pun kena extra carefull... adoii laaa...

Mummy Cool said...

idashah...
bagus lah kalau ida tak suka...
tak lah perlu susah hati macam mummy ni.. hehehehe

Mommy Lily said...

sedap la kangkung goreng belacan...
nyum nyummyy

Mummy Cool said...

mommylily..
memang sedap... tapi bila dah baca email tu mummy risau pulak jadinya yang...

nono said...

salam mummy,

tatottt ler bl bace nie...ekcely kangkung fav NONO...tmbh2 plak bl grg ngan sos tiram..mmg wallaaaaaa...ekekekeke..mish u mummy..:)

Mummy Cool said...

nono...
tulah pasal yang.. memang ngeri bila mummy baca email tu, masih boleh makan lagi tapi cara nak cuci tu kena tambah extra carefull lah... tak gitu yang?
mummy pun miss u jugak yang.. take care ya manja mummy...

shafa said...

SubhanAllah bahayanya..memang ngeri, xblh imagine mcm mana berlaku. Kadang2 ulam2 yang xmasak ni pun bahaya gak.Kl msk pun lintah xmati kl xmasak lebih la lagi.

Mummy Cool said...

shafa...
tu yang risau tu... kena extra carefull lepas ni yang...

HERTINY LAIMAN said...

Salam Mummy..pas ni tiny dah tak berani nak makan kangkung...TAKUT WAAAAA

Mummy Cool said...

hertiny..
tiny.. makan tu boleh yang.. tapi kena extra carefull lah... hehehehe

Lily.Lulu said...

sib baik dah lama x makan kangkung ...

tp apa2 pun tetap kena berhati2 ...

Mummy Cool said...

lily...
betul tu ysng.. kena extra carefull skrg ni...

Anonymous said...

moral of the story ;
1. kalau masak kat rumah - pastikan batang kangkung dibelah dua, especially utk pengemar fanatik kangkung

2. kalau makan kat luar - sindiri mau ingat, lagi baik tak payah order

Mekacih...

dakgilachoc a.k.a nani said...

walahualam...takutnyer baca citer ni...kita pn suka mkn kangkung...tp tang batang tu kurg suka sket sbb keras...sian kan anak kecil tu..huhuhu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...