Aamiin Ya Rabbal Aalamiin

Tips lagi....

Salam semua....
seperti biasa, bila aku tak update bermakna aku busy.. bukan busy sikit2 tapi busy giler... rondo blog korang aku buat mana yang sempat... masa tengah lunch ke, meeting ke.. kalau boring sangat, aku lompat2 lah kat blog korang, sebab sudah pasti meeting tu memboring kan... kekekekeek

So pagi ni, masa aku nak reply semua komen korang, ada sorang hamba allah ni dah kasi tips yang panjang berjela ni kat komens box aku, setelah aku baca2, menarik jugak info ni.. dan yang macam korang semua tahu... bila aku dapat sesuatu yang menarik maka aku tak akan ter agak2 nak kongsi bersama2 korang semua....
nahhh.. here we go... korang baca lah ya....
aku nak buat keje dulu.....
Blogger Leenoh said...
November 27, 2008 12:12 AM
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh asal makan je.

Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis,lumpuh,
sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit.

Apabila anda telah mengetahui ilmu ini,tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak
pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya
Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.
Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.

* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.

* Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? cobalah?..

Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.

* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh ilmuwanyang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam
makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

* Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa).

Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang
membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.

5. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu
10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan).


Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

28 share with mummy:

sparkystar said...

good info.thanks

Monkey D Luffy said...

tq

julietchun said...

bgs sungguh tapi awat gambaq mandi tu seksi sgt? Kih,kih,kih.

Mummy Cool said...

lan..
welcome bebeh..

Mummy Cool said...

luffy..
sama sama...

Mummy Cool said...

juliet yang cun...
hahahahaha.. tu gambo bagi semangat tu yang... hehehehe

ita.itu said...

ms baca tips akak ni mmg nak ikut betul2 pun..tp bila dah jumpa makanan haram ingat..kah.kah.kah

azreen said...

kak....bgusla kan kak...selama ni kita dok main belasah je makan....ikut je rasa tekak....lps2 ni blehla amalkan kan.....thanks ek kak...

ladyell said...

bagus mummy info nih.kadang2 kite tk perasaan apa sbb slalu sakit n inilah contohnya..dr pemakanan yg tk betul...bnyk rupanya amalan2 rasul n cara pemakanan nya yg kita tk tau...dn kalau tau pn buat2 tk tau..:)

ras-adieza said...
This comment has been removed by the author.
cendawanintim said...

selama nih gok men belasah ajer kan..mekasih mummy...

adakah daku tergolong lam kategori yang malas mandi pagi???tu yang jadi lemak tepu tu..

ras-adieza said...

mummy, tapi sebab kita dah terbiasa bila makan nasi ikut dan jer amik lauk. macam ayam dengan ikan. lepas makan baru nak makan buah.... bila nak tukar tebiat tu...kena amik masa. teringat pesan sorang motivator kalau makan buah2 dulu sebelum makan...perut kita cepat rosak...

tang bangun tido terus minum air dengan bacaan salawat..memang saya ikuti.

SaDi said...

hehehehe... ilmu mmg patut disebarkan mummy... tapi part bikini tuuu... sadi gelak dulu... huahuahuahua... so sexy... huahuahuahu :D

Mama Mya said...

wah info yg menarik lepas nie nak masak or makan kena datang blog mummy nak refer hehehe... tq bkongsi info nie..

suw said...

dpt jugak email pasalni..ade kesedaran tp takde usaha ke arah itu..cmno?

Honey Bee said...

Mummy...
byk ilmu dapat kat sini..tima kaseh..

ShiDa said...

mummycool,

Good info, THANKS!

tp bila lg nk publish info nk GEMOK kan badan? shida dh naik tensi badan ni melidi je.. hehee

dakgilachoc a.k.a nani said...

info yg sgt bagus. selama ni x penah nk amik tahu pun..lepas ni leh cuba praktikkan..thanks ye mummy berkongsi info yg menarik ni

sbb mummy sudi mengomen kt blog kita, kita pun dh x malu nk komen disini..hehe..thanks byk2 ye mummy..

DYLA said...

alamak kak,
dah tercampur la makan masuk dlm peyot...

IdaShah said...

x leh campur ekk ikan dgn daging...

cokolat said...

mummy.. kita mmg suka jilat jari pas makan... nak2 kalo makan asam pedas atau apa segala sambal! kdg2 lupa diri.. makan kat kedaipun p bantai jilat gak jari... hehehe... sunnahhhhh... :))))

Sufi Idany said...

gud info mummy.... tmbah ilmu tuk terus berdiet ni....dengan baik nih

UnGu VioLeT said...

akak, dtg blog mar yer.. ade tag menanti akak tau!! dtg yer, ambik n buat.. :)

slumbeRAJA said...

bagus tips nie ^^

mummysyafie said...

thanks for da info mummy

roci rentama said...

good,,

roci rentama said...

good

roci rentama said...

and good

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...